1. Boeslunde, 2015 og tidligere

    Området omkring Boeslunde er fyldt med levn fra bronzealderen, forklarer Peter Vang Petersen.

    - Ikke bare har vi fundet disse guldspiraler, der er de sidste år også fundet guldgubber, som er små stykker guldblik med forskellige motiver. De stammer også fra bronzealderen. Der er, på egnen, også fundet guldringe og guldskåle de sidste år, siger museumsinspektøren. 

  2. Tissø, siden 1977

    Tissø, som ifølge Peter Vang Petersen, er en afledning af Tyrs Sø. Primært kendt for fundet af Tissø-guldringen, der i 1977 bliver fundet vest for Tissø. Guldringen er det største danske guldfund fra vikingetiden. Siden er der dog blevet fundet både grave, sølvskatte og smykker. Fund ved Tissø inkluderer også spor af gårdanlæg, våben og mønter, der blandt andet har været brugt til at handle med, forklarer Peter Vang Petersen, der umiddelbart synes, at fundene ved Tissø er nogle af de mest betydningsfulde i dansk arkæologi. 

  3. Jelling, fra 2005

    - Udover det åbenlyse fund i Jellingestenen for mange år siden, er der i 2013, fundet spor fra en kongsgård, der formentligt har været Harald Blåtands. Det er en stor opdagelse, og det betyder meget for Danmark som et ”vikingeland”, at der er blevet fundet, forklarer Peter Vang Petersen.
    For en måned siden åbnede det nye oplevelsescenter Kongernes Jelling, hvor man kan blive klogere på det kristne Danmarks ”fødsel”. 

  4. Alken Enge, påbegyndt i 1957, men først i 2008 udforsket yderligere

    - Det her er spændende. Mange steder har man fundet genstande fra oldtiden, men her finder man knoglerester fra det, der uden tvivl har været et blodigt slag. Der har uden tvivl været offerpladser, hvor både døde krigere og genstande af forskellig slags er blevet ofret til datidens guder. Området omkring Alken Enge er også kendt som ”den hellige dal”, siger Peter Vang Petersen. 

  5. Lejre, store fund blandt andet gjort i 1997

    - Der er fundet så mange spændende ting i Lejre, at det er svært at pege på det hele. Der er blevet fundet store haller, hvor vikingerne formentligt har holdt til. Generelt er fundene i Lejre meget flotte, og der er også mere mytologiske figurer, der vidner om troen før kristendommen kom til. Det er deciderede klassefund af for eksempel små figurer, der forestille Odin og andre velkendte figurer fra nordisk mytologi.