Otte gode råd til at hjælpe dit barn ud af et hashmisbrug

  1. Ingen løftede pegefingre

    - Det er utroligt vigtigt at få forældrene på banen hurtigt, og motivation spiller en central rolle. De færreste unge betragter sig selv som misbrugere, så hvis du begynder med at pege på dem og kalde deres hashforbrug for et misbrug, risikerer du at miste dem, siger Eskild Welan og tilføjer, at det vigtigste for forældrene er at demonstrere, at man ved, hvad man taler om.

    - Sæt dig ind i problemerne, og sæt dig ind i skadevirkningerne. Det er vigtigt at vise, at man har bevæget sig ind på de unges hjemmebane, så undersøg, hvad hashen gør ved dem, når de ryger.

  2. Gør op med fejlslutninger

    - Mange af de unge henviser til 1960’erne, hvor deres forældre også røg hash, men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at det er noget helt andet i dag, og hashen er både stærkere, og der bliver røget meget mere, så det er vigtigt med en bevidsthed om, at der lynhurtigt vil komme nogle konsekvenser. Det kan være alt fra reduceret indlæringsevne, manglende koncentrationsevne til mangel på personlig hygiejne, så jo mere du kan illustrere en ændret adfærd hos den unge, jo bedre.

    Eskild Welan forklarer, at mange unge bliver opslugt af deres misbrug og derfor bliver meget lidt tilbøjelige til at indse, at de går i stå både fysiologisk og socialt.

  3. Illustrer skadevirkningerne

    - Hvis du derefter kan koble skadevirkningerne til nogle dagligdagsting, så kan du være med til at skabe opmærksomhed på problemet, og at det rent faktisk har nogle konsekvenser for den unge. Gør opmærksom på, at der er ting i hans/hendes liv, som har ændret sig. Man kan godt tvinge hesten til truget, men ikke til at spise, så det store arbejde består i at få dem til at erkende problemet.

     

  4. Dialog om årsagen til misbruget

    - Vi tror på en helhedsorienteret indsats, og der er typisk en udløsende årsag til hashmisbruget, så det er utroligt vigtigt med dialog, hvis dit barn går og tumler med nogle problemer i det daglige. Her spiller forældrene jo en særdeles vigtig rolle, hvis de har en mulighed for at snakke med deres børn om det.

  5. Allier dig med andre forældre

    - Ofte handler det om, at barnet har fået nye venner, og ofte kan det være en god ide at gribe ud efter andre forældre, der oplever samme problem, siger Eskild Welan.

    - Hvis ikke kommunen har et forældretilbud, så kan alternativet være et forældrenetværk, hvis dit barn er begyndt at ryge hash sammen med andre. Jo flere forældre, man er til at påvirke barnet i den rigtige retning, jo større er muligheden for at det virker.

  6. Foreslå nedtrapning

    - Man skal ikke forvente, at de unge holder op med at ryge fra den ene dag til den anden, så hvis man kan få dem til at indse, at deres misbrug har konsekvenser, så kan man begynde med at foreslå, at de ryger lidt mindre hash. Derefter skal man være god til at anerkende de små sejre, hvis barnet begynder at finde tilbage til gamle mønstre.

  7. Skab fælles tilgang

    - Det er også vigtigt, at alle i familien har samme holdning til det. Det kan ikke nytte noget, at man har en onkel, som selv ryger en fed en gang imellem, og som ikke synes, det er et problem. Så man skal forsøge at skabe et fælles ståsted blandt alle i familien.

  8. Og husk for guds skyld...

    - Det kan være en farlig vej at gå at stille den unge stolen for døren eller prøve at straffe sig ud af problemerne. Det kommer man ofte ikke langt med. Man må aldrig blive en modspiller for sit barn, for så kan du ikke hjælpe, og så må andre tage over. Så forsøg så vidt muligt at bevæge dig ind på de unges banehalvdel og rådgiv så godt som muligt. Konfrontation kommer du sjældent ret langt med.