1. Få folk om rigtig mange områder

    Nyvalgte Jacob Mark stormede i Folketinget med 5.820 personlige stemmer, hvilket rakte til at vippe Trine Pertou Mach af pinden. Han har fået en flyvende start med en række udmeldinger på særligt undervisnings- og uddannelsesområdet. Men han er også både boligordfører, indfødsretsordfører, integrationsordfører og it-ordfører. Det er i sig selv en udfordring for et lille parti. Der må prioriteres, for med så mange poster kan man ikke markere sig i alle spørgsmål.

    En af de lektier, partiet må lære af valget er, at Folketingets nyeste parti er lykkedes med at erobre en position, som SF ellers ofte har brystet sig af.

    – Selv om Pia Olsen Dyhr vil hævde, at SF stadig er Danmarks grønne parti, så er det ikke en dagsorden, der har fyldt meget. Man hørte om dagpenge, ikke om bæredygtighed. Derfor har de virkelig tabt mandater til Alternativet, siger Fyens Stiftstidendes politiske redaktør Elisabet Svane.

  2. Kampen om indflydelse

    Markeringer vil der ellers være brug for i den nye politiske situation med en smal Venstre-regering, der hele tiden må arbejde for at tælle til de magiske 90 mandater. Men det er nu ikke nødvendigvis så skidt for SF, at blokkene ikke er så fastlåst som de var i nullerne.

    – Sidst Lars Løkke Rasmussen var statsminister var der ingen grund til at ringe til SF om ret meget. Nu har SF allerede været med i boligjobordningen, og dermed har Pia Olsen Dyhr manifesteret SF som et parti, der vil have indflydelse, siger hun.

    I efteråret venter blandt andet forhandlingerne om en dagpengereform – forhandlinger, som meget vel kan munde ud i, at SF kommer med i en aftale, lyder vurderingen fra Elisabet Svane.

  3. Fornyelse af holdet

    Ingen stiller spørgsmålstegn ved Pia Olsen Dyhrs lederskab. Hun kom som den rette formand på det rette tidspunkt, og hun lever ikke livet farligt, selv om folketingsgruppen nu er halveret.

    – I et parti, som i den grad var slået til pindebrænde kunne man som ny formand vælge at skille sig af med en flok eller at prøve og samle partier. Hun gjorde det sidste, og det er lykkedes, siger Elisabet Svane.

    Foruden venter der Pia Olsen Dyhr et arbejde med at sætte et nyt hold. Partiet har brug for større stemmemagneter, og mange af de store profilers exit ved valget var med til at bane vejen for et generationsskifte.