1. Omega-3

     

    Omega-3 fedtsyre er meget vigtig for hjernens funktion og har en stabiliserende effekt på humøret ved for eksempel depressioner. Næringsstoffet findes i høj grad i fede fisk såsom makrel, laks og sardiner, men kan også findes i nødder og frø. Da fede fisk indeholder kviksølv, bør man dog spise det i moderate mængder. Er man ikke til fisk, kan man i stedet få den vigtige omega-3 fedtsyre ved at spise kapsler med fiskeolie. 

    Følg opskriften til en lækker ret med laks. 

  2. B-vitamin og folinsyre

     

    B-vitamin og folinsyre er især vigtige for vedligeholdelsen af nerveceller i hjernen. Mangel på disse næringsstoffer kan medføre sløvhed, koncentrationsbesvær og dårlig hukommelse. 

    Folinsyre findes i grønne grøntsager, fuldkorn, ølgær og nødder. 

    B-vitamin findes især i magert kød, æg og mejeriprodukter som for eksempel ost. Derudover kan næringsstoffet fås som kosttilskud.

  3. Aminosyrer

     

    Aminosyrer er vigtige byggesten for dannelsen af proteiner i hjernen. Proteiner er vigtige for opbygningen af immunforsvaret, og det kan give fornyet energi. Visse aminosyrer kan ikke dannes i kroppen, og må derfor tilføres med kosten. Det findes i alle former for protein såsom kød, fisk, æg, nødder og grøntsager.

    Følg opskriften til at bage boller fulde af kerner og nødder. 

  4. Mineraler

     

    Mineraler, især zink, magnesium og jern spiller en vigtig rolle for hjernens funktioner. Zink er blandt andet vigtig for hjernens kemiske reaktioner og er et af nøgleelementerne i opbygningen af et sundt immunforsvar.

    Mangel på magnesium og jern kan medføre depression, angstlignende tilstande samt udviklingsmæssige problemer, hvilket skyldes mineralets vigtige rolle i forhold til at transportere ilt til hjernen. 

    Zink findes i magert kød, østers, fuldkorn, græskarkerner og nødder. 

    Magnesium findes i nødder, bælgfrugter, fuldkorn, grønne grønsager og soya.

    Jern findes i større mængder i uforarbejdet kød, lever, korn, nødder, grønne grønsager.

     

  5. Vitamin D

     

    Vitamin D er vigtig for både hjernens udvikling og knoglerne. Forskning har vist, at der er en forbindelse mellem mangel på D-vitamin og en øget risiko for skizofreni.

    Vitamin D får man fra sollys, men derudover kan næringsstoffet især findes i fed fisk.

  6. Plantebaserede antioxidanter

     

    Antioxidanter beskytter vores krop mod oxidativt stress, som er en belastning, kroppens celler og væv udsættes for på grund af blandt andet giftstoffer i maden.

    Det er bedre at spise naturligt forekommende antioxidanter end at tage vitaminpiller, da for mange vitaminer kan være skadeligt. 

    Frugt og grønsager indeholder antioxidanter, især bær, vindruer og mango. Herudover indeholder te og kaffe også antioxidanter.

    Lav en lækker dessert med masser af frugt.

  7. Mikroorganismer

     

    Forskning har påvist en forbindelse mellem bakteriefloraen i maven og det mentale velbefindende. Derfor er det vigtigt at opretholde en sund balance i maven, som man får ved at spise kost rig på de fødevarer, der nærer de gavnlige bakterier. Det gælder blandt andet frugtskind, sauerkraut, kefir og yoghurt.