Samlet overblik over flygtninges historier

Familie i togkupé

Familie i togkupé

Sammen med sin kone og to børn ventede Ali Hilabu i en togkupé nær Rødby på at få lov at tage til Sverige, hvor hans forældre og bror bor.

Mens de ventede i kupéen, havde de snart kun vand at indtage. Maden, som de havde købt i Tyskland, havde de næsten spist.

- Politiet vil prøve at presse os til at blive i Danmark. Jeg forstår ikke hvorfor. Vi håber bare, at vi kan komme til Sverige, sagde Ali Hilabu til TV 2 onsdag, hvor han med sin familie havde siddet i kupéen i omkring et døgn.

Ali Hilabus børn på henholdsvis syv og ni år var trætte efter at have rejst i næsten to uger. Planen var at bruge Danmark som mellemstation mellem Tyskland og Sverige. Men modsat politiet i Tyskland, blev de stoppet af politiet i Danmark.

- Jeg ved, at danskerne er hjælpsomme, gode og elskværdige. Hjælp os. Vi vil bare til Sverige, så vi kan være sammen med vores familie. Mine børn skal se deres bedsteforældre i Sverige. Vi vil bare være sammen, siger Ali Hilabu.

Foto: Yigal Jacob Znaty.

Flugt fra politiet

Flugt fra politiet

En mand stak af fra politiet onsdag aften, da politiet var i gang med at registrere flygtninge fra et af to tog på Rødby Færge Station med indeholdende omkring 240 passagerer.

Det lykkedes manden at storme ud af en dør i toget, da politifolkene uden for kupéerne var uopmærksomme. Herfra sprang han først over et hegn, henover to perroner og satte i løb væk fra stedet.

- Ude bagved holdt en bil, som han sprang ind, og den kørte væk med hvinende dæk. Som billederne viser, gik det meget, meget stærkt. Den her mand var meget ivrig, og han er altså undgået og at blive registeret, fortæller TV 2s reporter i Rødbyhavn, Rasmus Tantholdt, der overværede flugten.

Foto: TV 2.

Familie genforenes

Familie genforenes

En syrisk mand blev onsdag aften genforenet med sin familie efter flere års fravær.

Manden bor i Sverige, og da han fandt ud af, at hans kone og barn befandt sig i et tog sammen med flere hundrede andre, der ankom til Rødbyhavn fra Tyskland, tog han til Rødbyhavn.

Foto: Rasmus Tantholdt

Flugt uden familie

Flugt uden familie

17-årige Mohamed Ahmed rejser fra Somalia uden sin familie.

- Alle ved, at der ikke er noget liv i Somalia, siger han.

Mohamed Ahmed håber, at han kan blive genforenet med sin familie i Sverige. For at nå det mål vil han bede den svenske regering om at hente sin familie.

Foto: TV 2.

Tre unge drenge

Tre unge drenge

16-årige Zulqarnain Ali har sammen med to andre drenge overnattet i Padborg, da de blev tilbageholdt af politiet. Morgenen efter fik de lov at begive sig ud på den sidste del af deres rejse til Sverige.

- Vores liv var i fare, så vi flygtede, siger Zulqarnain Ali, som rejser uden sin familie.

Selvom alle tre drenge blev behandlet godt i Padborg, ønsker ingen af dem at blive i Danmark, for de frygter, at de ikke får lov til at blive

- De skulle kunne garantere, at de ikke sender os tilbage, siger Zulqarnain Ali.

Torsdag aften nåede drengene til Malmø. 

Foto: TV 2.

Familie kom i mål

Familie kom i mål

I tre uger har familien Alhafez været på deres rejse mod Sverige. Torsdag nåede de frem til Göteborg.

- Jeg er lykkelig. Meget træt. Men nu er jeg meget lykkelig, siger Lina Youssef, der har taget turen med hendes to børn, som hun har med sin mand Mahar Alhafez.

- Vi har valgt Sverige, fordi de giver statsborgerskab efter fem år, siger Mahar Alhafez.

Familien var blandt de hundreder af flygtninge, som onsdag var strandet i mange timer i et tog i Rødby, fordi de nægede at stige ud af et tog.

Foto: TV 2.

Hus styrtet sammen

Hus styrtet sammen

Torsdag nåede en syrisk familie til Sverige, som havde rejst gennem Danmark. Misto hedder familien, som mente, at der var større risiko for at blive sendt hjem til Syrien i Danmark end i et af vores nabolande.

- Vi afviser ikke hjælpen fra andre lande (som Danmark, red.). Men vi afviser tanken om at blive sendt tilbage til Syrien, siger Berivan Botan, moderen i familien.

Familiens hus er styrtet sammen, og de understreger, at der ikke er noget at tage tilbage til. Da rygter på sociale medier sagde, at Danmark ikke var et godt sted for flygtninge, var beslutningen let.

- Der er kommet et stort pres på Danmark. Derfor vil de ikke tage imod flygtninge. Om det passer, ved vi ikke, siger Marwan Misto.

Foto: TV 2.

Sverige til fods

Sverige til fods

En flygtningen, der onsdag gik på en af de danske motorveje i målet om at nå til Sverige til fods, er Marwan El Muhammad.

- Ydelsen til flygtninge er gået ned med omkring 50 procent – fra 10.000 kroner til ca. 5.000 kroner, siger han.

Det er ikke kun penge, der er med i hans overvejelser.

- Man kan få dem herop efter to til tre måneder, men i jeres land går der måske halvandet år. Det er lang tid, hvor man ikke kan se sin familie, siger Marwan El Muhammad.

Foto: TV 2.

Stak af fra politiet

Stak af fra politiet

Efter at være løbet væk fra politiet ankom Abbas Hussain natten mellem mandag og tirsdag til sin drømmedestination, Sverige.

Han er flygtet fra Irak og frygtede ellers mandag, at hans plan var ved at smuldre. Det var da han kom med en færge fra Tyskland til Rødby, hvor han blev tilbageholdt af politiet. Om natten lykkedes det ham at løbe væk fra betjentene.

Efter han slap fri, gik han nordpå og fik senere transporthjælp. Hvordan han fik hjælp, vil han dog ikke afsløre.

- Hvis jeg fortæller hvordan, kan nogle måske ikke rejse til Sverige, siger han.

Foto: TV 2.

Tvunget til asyl

Tvunget til asyl

24-årige Mustafa Saleh fra Irak er én af flygtningene, der mener, at han er blevet tvunget til at søge asyl i Danmark.

I virkeligheden var hans drøm at komme til Sverige, men da han sammen med en gruppe andre flygtninge tidligere på ugen ankom til Danmark, lød meldingen fra poltiet  - ifølge flygtninge og migranternes eget udsagn – at hvis de ikke ville søge asyl i Danmark, ville de blive sendt til Tyskland.

- Min destination var Sverige, fordi jeg har familie der. Jeg fik ikke chancen. De har stillet mig foran et valg: - Du bliver enten sendt retur til Tyskland, eller du søger asyl i Danmark. Du kommer ikke til Sverige, fortæller Mustafa Saleh, som TV 2 har mødt i Avnstrup Asylcenter, hvor han nu befinder sig efter at have søgt asyl i Danmark.

Mustafa Saleh kom til Europa med båd, har taget turen gennem Tyskland til Danmark, som efter planen skulle have været mellemstation til Sverige. Her skulle han blive genforenet med sin søster.

- Jeg er rejst for at slutte mig til hende. Men jeg kunne ikke få lov. Den danske regering har tvunget mig til at blive her og sagt, at hvis jeg ikke vil være her, bliver jeg sendt tilbage til Tyskland. Jeg føler, at jeg er blevet røvrendt af politiet, siger han.

 Men da Mustafa Saleh i starten af ugen ankom til Danmark, fik han taget fingeraftryk af de danske myndigheder. Kort efter blev han sendt videre til Avnstrup Asylcenter på Sjælland.

Foto: TV 2.

Brækket ben

Brækket ben

Et brækket ben var med til at gøre rejsen fra Syrien til drømmemålet, Sverige, ekstra svær for en familie bestående af en far, mor, deres tre døtre og en kusine.

Det brækkede ben tilhørte den familiens ældste datter på 7-8 år. Hendes ben var skadet allerede inden, de kom ud af Syrien. Her var hun blevet opereret og fået sat skinne på med gage rundt om. Derfor har familiens far båret hende det meste af vejen til Sverige.

Men inden de nåede Sverige, måtte de som så mange andre flygtninge, igennem Danmark. De havde hørt, hvad der var sket i starten af ugen i landet, og var derfor nervøse for at krydse grænsen.

- Vi har hørt, at syrere ikke får lov at passere. Og vi ved ikke, om ruten er den rette, siger kusinen.

Nervøsiteten var dog ikke nødvendig, da de kommer over grænsen uden problemer. Herefter fortsatte de ubesværet til Malmø i tog.

- Jeg føler lykke og velbehag, og så er jeg fortrøstningsfuld efter hele den indsats for at komme frem til vores må, sagde faren, da de ankom til Malmø, hvor en fætter tog imod de.