Bank-bosserne fra Roskilde: Det laver de i dag

Direktøren

Direktøren

Niels Valentin Hansen, tidligere adm. direktør i Roskilde Bank.

Den i dag 73-årige Niels Valentin Hansen blev udnævnt til administrerende direktør for banken i 1978, og det fortsatte han med at være frem til april 2007, hvor han fratrådte og lod sig pensionere.

I 2008 kom det frem, at han modtog en årlig livslang pension på 3,6 millioner kroner, men over for Roskilde Dagblad har han afvist, at beløbet er så højt.

Niels Valentin Hansen var en magtfaktor i opbygningen af Roskilde Bank, der henover årene gik fra at være en lokal bank til en bank blandt de ti største i Danmark.

Tilbage i 2003 blev Niels Valentin Hansen sammen med to andre direktører tildelt aktieoptioner som en del af aflønningen, og det har ifølge eksperter været medvirkende til, at ledelsen tog store risici, men i 2013 afviste Niels Valentin Hansen over for BT, at det var tilfældet:

- Jeg solgte jo ikke mine aktier, da jeg gik på pension. Det betød, at jeg tabte alle mine penge. Så hvis man vil tilskrive mig et gustent overlæg, har jeg da modbevist ved, at jeg har tabt alle pengene, sagde han til BT for et par år siden.

Året forinden i 2012 havde Niels Valentin Hansen sat pragtvillaen i Roskilde til salg for 8 millioner kroner (den blev solgt for 7,2 mio. kr.) og købte et rækkehus i Vimmelev uden for Roskilde for fire millioner kroner kontant, men det var kun hans kone, der stod som ejer i en såkaldt ”kone-finte”.

Tidligere har det været fremme i medierne, at Niels Valentin Hansen har overført andre værdier til sin kone Hanne, og forklarede dengang, at han gjorde det for at beskytte sin kone, således at der var værdier tilbage til hende, hvis han skulle blive forfulgt af sine kreditorer.

Foto: Scanpix

Vicedirektøren

Vicedirektøren

Arne Gotlieb Wilhelmsen, tidligere underdirektør i Roskilde Bank.

Arne Wilhelmsen, som i dag er 67 år, var tidligere underdirektør med ansvar for blandt andet bankens investeringer – en post han besad indtil 2007, hvor han lod sig pensionere. Han nåede dog lige at have posten som administrerende direktør i godt et halvt år mellem Niels Vlantin Hansens afgang og før den nye direktør kom til.

Ifølge TV 2’s oplysninger er han er på grund af sygdom ikke med i den indledende fase af retssagen, men det betyder ikke, at sagen mod ham er droppet.

Mens aktionærerne mistede deres penge efter bankkrakket, nåede Arne Wilhelmsen – ifølge Roskilde Dagblad som den eneste fra bankens ledelse - at sælge sine aktier i banken for over 12 millioner kroner blot to uger før banken kollapsede

Og ifølge Børsen anmeldte han en ægtepagt med hustruen Ulla Kaas Wilhelsen 9. februar 2010 for at sikre sine værdier.

Hustruen blev få måneder senere ligeledes eneejer af parrets hus i Roskilde, som de ellers havde ejet sammen i 15 år.

Foto: TV 2

Kreditchefen

Kreditchefen

Allan Hansen Christensen, tidligere underdirektør og kreditchef i Roskilde Bank.

Indtil for nylig har han ifølge TV 2’s oplysninger undervist på Roskilde Handelsskole, men tilbage i Roskilde Bank-dagene var Allan Hansen Christensen både underdirektør og formand for bankens kredit-udvalg. Hvad han laver i dag, ønsker Allan H. Christensen ikke at fortælle til TV 2.

I egenskab af sin position som kreditchef var Allan H. Christensen stærkt impliceret i, at udlånene til ejendomsmarkedet steg eksplosivt og at en række ejendomsspekulanter fik bevilliget gigantiske lån i banken.

Udstillet af direktøren
Efterfølgende er Allan H. Christensen blevet udstillet af sin tidligere direktør Niels Valentin Hansen, der i et interview i BT smed det meste af ansvaret over på netop Allan H. Christensen.

- Jeg siger ikke dette for at fralægge mig ansvaret som øverste direktør, slet ikke. Men det var den daværende formand for kreditudvalget, altså kreditdirektøren (Allan H. Christensen, red.), der fremlagde disse låneansøgninger for bestyrelsen, som så sagde god for dem, sagde Niels Valentin i august 2013. En kritik, som Allan H. Christensen ikke ville svare på.

Kom fra Danske Bank
Allan H. Christensen, 53, blev ansat som direktør i Roskilde Bank den 1. maj 2004, hvor han kom fra en stilling som kreditchef i Danske Bank i London. Han blev fyret som direktør i Roskilde Bank 24. august 2008.

Ligesom de øvrige direktører har han også lavet en ”kone-finte”. Hans kone Anette Christensen. ejer dermed huset i Roskilde, hvor den offentlige ejendomsvurdering i 2008 var på 4,6 mio. kr. Dermed sikrede han, at der ikke kan gøres udlæg i huset såfremt han bliver erklæret personlig konkurs.

Allan H. Christensen har desuden fået fri proces til erstatningssagen, hvilket betyder, at han ikke selv skal betale advokatomkostninger.

Foto: TV 2

Formanden

Formanden

Peter Müller, tidligere bestyrelsesformand for Roskilde Bank.

Den tidligere formand for bestyrelsen i Roskilde Bank, 67-årige Peter Müller, er femte generation af en købmandsfamilie, der startede den gamle familie-forretning Aage Müller, som i dag består af to tøjbutikker i henholdsvis Roskilde og Slagelse.

I dag er han fortsat medejer af forretningen, men til Roskilde Avis har han sidste år fortalt, at han stille og roligt vil afvikle sin del af ejerskabet til sin forretningspartner.

Ved siden af familieforretningen har familien Müller ligeledes siddet med i bestyrelsen for Roskilde Bank i de fem generationer, men den æra sluttede, da Peter Müller stoppede i oktober 2008, efter at have formand siden 2006 og med i bestyrelsen siden 1991.

På trods af aktionærernes store tab ved krakket kunne TV 2 dokumentere, at Peter Müller havde købt en kæmpevilla til 13,9 millioner kroner ved Roskilde Fjord blot 45 dage efter, at han havde stået foran 4000 aktionærer og sagt at deres penge var væk.

Men kun fem år senere solgte han huset igen og måtte sluge et tab på 3,1 millioner kroner. Ifølge BT flyttede han i stedet ind i en lejebolig i domkirkebyen.

Foto: Polfoto

Næstformanden

Næstformanden

Niels Erik Quist Krüger, tidligere næstformand for bestyrelsen i Roskilde Bank

69-årige Niels Krüger, der er uddannet jurist arbejder i dag hos ejendomsmægleren RealMæglerne i Roskilde, hvor han primært beskæftiger sig med at rådgive købere til fast ejendom. Derudover beskæftiger han sig også med dødsboer, fortæller han til TV 2.

Før det var han mangeårigt medlem af bestyrelsen i Roskilde Bank siden 1999, og fra 2006-2008 bestred han posten som næstformand. Og Roskilde Bank havde en særlig plads i hans hjerte. Før han kom ind i bestyrelsen var han dirigent på de årlige generalforsamlinger. Og han har tidligere fortalt, at han fik sin første aktie i banken som 18-årig.

- Banken har altid betydet meget for mig, og det er uden sammenligning mit største personlige nederlag nogensinde at være med til at lukke Roskilde Bank, siger han.

Niels Krüger har siden krakket beklaget, at bestyrelsen ikke var nok over direktionen, der i bagklogskabens lys havde fået for frie tøjler.

-Jeg vågner ofte ved 3-4 tiden. Og så begynder tankerne at dukke op: Hvorfor reagerede jeg ikke anderledes? Hvorfor stolede jeg blindt på direktionen? Det er den slags tanker, der plager, sagde Niels Krüger til BT i august 2013.

Jeg er ikke bekymret
Siden da er bekymringerne kommet på afstand, fortæller han til TV 2. Han glæder sig nu til at sagen starter og er ikke bekymret for at blive dømt ansvarlig for, hvad der gik galt.

- Jeg tager sagen med oprejst pande, og jeg vil ikke sige, at det har påvirket mig voldsomt meget. Min familie siger også, at de ikke kan mærke det på mig. Jeg er ikke bekymret, for jeg er helt overbevist om, at vi bliver frifundet. Dels på grund af det materiale som Finansiel Stabilitet har bygget op gennem de mange år, og navnligt på grund af den retspraksis, som vi har set i de foregående sager, siger han.

- Så jeg er fortrøstningsfuld, men det er da en lang periode at skulle se frem til afslutningen i juli 2017. Det bliver lidt opslidende, men jeg har taget det standpunkt at jeg ikke har tænkt mig at deltage i alle retsmøder. Jeg møder op mandag, hvor sagen starter og så jeg kan hilse på de andre, siger Niels Krüger til TV 2.

I 2011 anmeldte Niels Krüger en ægtepagt med konen Hanne Margrethe Krüger, så huset, som de ellers havde ejet sammen siden 1981, var nu kun ejet af hende. Niels Krüger gjorde det med egne ord ”for at beskytte sin familie”.

Foto: Scanpix

Best. medl.

Best. medl.

Peter Holm, tidligere bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank.

Peter Holm, 70, var medlem af bestyrelsen fra 1997 til 2008. Han er i dag pensioneret og har nogle år været ramt af Parkinsons sygdom.

Han har tidligere ejet et stort VVS-firma i Roskilde med over 200 ansatte, som blev etableret i 1983, og på grund af sit kendskab til det lokale erhvervsliv, blev han i sin tid håndplukket til bestyrelsen.

Peter Holm har tidligere udtalt, at bestyrelsen havde fuld tillid til direktionen. Til BT sagde han i 2013, at der ikke var noget, han fortrød, fordi de sager der blev lagt frem for bestyrelsen var så velunderbyggede.

- Vi stolede på ekspertisen, sagde Peter Holm til avisen.

Han mistede selv hovedparten af sin pension under krakket, som han havde investeret i Roskilde Bank. Gennem årene havde han købt aktier for omkring seks-syv millioner kroner, men han lånte ikke penge til at købe aktier for, som flere almindelige kunder blev rådgivet til at gøre.

Peter Holm har fået fri proces under den kommende retssag, hvilket betyder, at han ikke selv skal betale advokatomkostninger.

Foto: TV 2

Best. medl.

Best. medl.

Asger Ib Mardahl-Hansen, tidligere bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank.

Ib Mardahl-Hansen, 64, sad som bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank i årene 2006-2008, og i dag sidder han som direktør hos konsulentvirksomheden Dansk Erhvervsinvestering.

Tidligere har han været koncerndirektør i Tryg og vicedirektør i Nordea, så det er en mand med stor erfaring, der var med i bankens to sidste leveår.

Ib Mardahl-Hansen, der tilbage i 2008 sagde, at han havde den bedste samvittighed for sin indsats i bestyrelsen for Roskilde Bank, skrev for nyligt et indlæg i Berlingske Tidende, hvor han gav udtryk for, at ikke alle bærer et lige stort ansvar for, hvor galt det gik.

Erstatningsansvarlige er vi ikke
- Vi, der var involveret i bestyrelsen for Roskilde Bank, må til vores dødsdag leve med, at banken gik konkurs på vores vagt, og at vi hver især har et større eller mindre medansvar herfor. Men erstatningsansvarlige er vi ikke.

Nogle år forinden rettede han det tunge skyts mod de øvrige medlemmer af bestyrelsen, som han ikke mente, var kompetente nok.

-Det er rigtigt, at bestyrelsen ikke var aktiv nok i forhold til direktionen. Det var klart min oplevelse. Direktøren følte sig som den, der kørte banken. Hvis man skal sætte det på spidsen, så tror jeg, at direktøren opfattede bestyrelsen som ambassadører for banken.

- Sagerne blev forelagt bestyrelsen, men der var en stemning af, at direktøren havde styr på det. Det overraskede mig også, for jeg har aldrig oplevet en så passiv bestyrelse før. Det var baseret på tillid efter så mange år med rekordregnskaber, sagde han til BT i 2013.

Foto: Scanpix

Best. medl.

Best. medl.

Ove Flemming Holm, tidligere bestyrelsesmedlem i Roskilde Bank.

Ove Holm var medarbejdervalgt medlem af bestyrelsen i perioden 2003-2008 samt filialdirektør i Roskilde Banks afdeling i Ringsted siden 1996.

I januar 2009 skiftede han så til Nordeas filial i Roskilde, hvor han fortsat arbejder i dag som bankrådgiver. Dermed er han den eneste af de otte bosser fra Roskilde Bank, der stadig er aktiv i det danske bankvæsen.

58-årige Ove Holm har som flere af sine tidligere kollegaer indgået en ægtepagt med sin kone for at beskytte sine værdier. Ægtepagten blev anmeldt den 30. september 2010, og dermed var huset, som parret ellers havde ejet i fællesskab siden 1983, kun ejet af konen Kirsten Nordahl Holm. Det betyder, at der ikke kan gøres udlæg i huset, såfremt Ove Holm taber erstatningssagen, 

Har fået fri proces til erstatningssagen, hvilket betyder. at Ove Holm ikke selv skal betale advokatomkostninger.