Tidslinje: Carl Holsts dårlige sager

  1. 2015

    1. Fik dobbeltløn som minister

      Der skulle ikke gå lang tid, før det kritiske fokus blev rettet mod Carl Holst. I slutningen af juli måned kom det frem, at han stadig fik løn fra Region Syddanmark, selvom han fratrådte sin stilling som regionrådsformand i forbindelse med folketingsvalget.

      833.040 kroner ville han få i såkaldt efterløn fra sin tid som først amtsborgmester og siden regionsrådsformand i Region Syddanmark udover sin ministerløn på knapt 1,2 millioner kroner om året.

      I en forklaring på hans Facebook-profil skrev han d. 28. juli, at han ikke mente, at der var tale om dobbeltløn.Her lød det, at efterlønnen var optjent gennem 15 års arbejde som amtsborgmester og regionsrådsformand og dermed reelt var en del af den samlede løn – ikke en dobbeltløn.

      Han gav dog 6. august efter for presset og frasagde sig den del af sit eftervederlag, som han endnu ikke havde modtaget.

    2. På kant med Forsvarets flymekanikere

      Forsvarsministeren skulle ikke sidde længe i stolen, før han kom på glatis. Først kom der hård kritik fra to af organisationerne for Forsvarets ansatte, der var utilfreds med, at Carl Holst havde prioriteret sin ferie højere end at få løst en akut krise.

      I et åbent brev havde Forsvarets flymekanikere advaret om, at det ikke var muligt at fortsætte missionen i kampen mod Islamisk Stat, fordi arbejdspresset var for stort.

      Til spørgsmålet om, hvorvidt forsvarsministeren ikke burde svare på kritikken fra luftvåbenet, svarede Carl Holst til TV 2:

      - Mit udgangspunkt har været, at jeg hen over sommeren ville sætte mig godt ind i stoffet. Jeg anerkender, at jeg med fordel kunne have sagt til de folk, der har været bekymrede, at jeg forstår deres bekymring. For det gør jeg.

    3. Modsagde officiel forklaring på Irak-engagement

      - Nogen mener, at vi aldrig får afdækket, hvorfor vi gik i krig. Jo, det gør man. Vi gik i krig, fordi der var masseødelæggelsesvåben. Den begrundelse var forkert. Slut.

      Så markant var meldingen fra den nytiltrådte forsvarsminister i et interview med Ritzau i august, som begrundelse for, hvorfor der ikke er brug for Irak-kommissionen. Dermed modsagde han sin egen tidligere partiformand og statsminister Anders Fogh Rasmussens tidligere officielle forklaring om, at at man engagerede sig i krigen, fordi Iraks diktator Saddam Hussein i årevis havde blæst på gentagne FN-resolutioner.

      Udmeldingen fik straks den socialdemokratiske retsordfører og medlem af Forsvarsudvalget Trine Bramsen til at kalde forsvarsministeren i samråd, hvor han kunne få lov til at redegøre for den egentlige årsag til at deltage i krigen.

      - Carl Holst har givet en række svar, der stritter i alle mulige retninger. Der er ikke overensstemmelse i det, han har sagt om grundlaget for Irak-krigen, og det Anders Fogh Rasmussen sagde, da han var statsminister. Det er vi nødt til at få præciseret. Og så er det interessant, om det her er udtryk for hele regeringens holdning, sagde Trine Bramsen om baggrunden for samrådet.

    4. Beskyldes for misbrug af offentlige midler i valgkamp

      Seneste eksempel i række af sager, som den nyudnævnte forsvarsminister nok gerne ville have været foruden begyndte i en artikel i Fyns Stiftstidende, hvor der blev stillet spørgsmålstegn ved en tidligere kommunikationsmedarbejder ved Region Syddanmark, der bliver beskyldt for i strid med reglerne at have hjulpet Carl Holst i hans valgkamp op til folketingsvalget i foråret.

      Carl Holst insisterede gentagne gange på, at Christian Ingemann Nielsen kun var ansat til at varetage kommunikationsopgaver for regionen, men adskillige dokumenter  såsom mails, sms'er og breve – herunder nogle underskrevet af Carl Holst selv – peger på, at han agerede som personlig rådgiver under valgkampen.

      Det har fået både en række folk fra Holsts eget bagland til at tage afstand fra forsvarsministeren, og Statsforvaltningen har indledt en undersøgelse af eventuelt misbrug af offentlige midler.

      Denne og de tidligere tre sager har demonstreret en meget dårlig dømmekraft hos forsvarsministeren. Det vurderede TV 2's politiske redaktør Anders Langballe:

      - Der har været mange sager i hans tid som minister, der er vokset store på grund af hans håndtering af dem, og nu står vi med en ny.

    5. Holst beklager at have udtrykt sig forkert om sin tidligere personlige assistent

      Forsvarsminister Carl Holst bekræftede torsdag efter flere dages strid modvind, at hans nu særlige rådgiver Christian Ingemann Nielsen var hans assistent, mens Holst var formand for Region Syddanmark. Han understregede samtidig, at det ikke var Christian Ingemanns eneste funktion. 

      - Jeg skal beklage, at jeg har udtrykt mig på en måde, der giver indtryk af, at han ikke var min pressrådgiver eller personlige assistent, lød det fra Carl Holst.

    6. Ingemann brugte halvdelen af sin arbejdstid på Holsts valgkamp

      En redegørelse fra forvaltningen styrker mistanken om, at Carl Holst brugte en regions-betalt mand som personlig assistent under valgkampen.

      Efter et møde 28. september skønner Region Syddanmarks forretningsudvalg, at Carl Holsts personlige assistent, Christian Ingemann Nielsen, brugte mindst halvdelen af sin arbejdsindsats på Carl Holsts valgkamp. 


       

    7. Region skjulte udgift til Carl Holsts taleskriver

      Mens Carl Holst var regionsformand i Region Syddanmark, fik regionen med fuldt overlæg ændret en faktura, så det blev skjult, at man betalte en konsulent for at skrive indlæg og taler for Carl Holst.

      Ifølge BT’s oplysninger blev en konsulent betalt for at skrive tre taler og et indlæg for Carl Holst. En af talerne (der handlede om Grundtvig) holdt Carl Holst i Munkebjerg Kirke i Odense.

      Indlægget var et bidrag til højskoletænketanken ”Kredsen”, hvor Carl Holst var medlem.

    8. Borgere melder Carl Holst til politiet

      Sydøstjyllands Politi bekræfter over fo Jydske Vestkysten, at tre borgere har anmeldt Carl Holst efter beskyldninger om, at ministeren i sin tidligere stilling som regionsrådsformand i Region Syddanmark har brugt en offentligt lønnet embedsmand, hans nuværende særlige rådgiver Christian Ingemann Nielsen, til at føre valgkamp.

    9. Regionen udleverer materiale om Carl Holst-sagen til politiet

      Region Syddanmark udleverer materiale om Carl Holst-sagen til politiet, oplyser regionen i en pressemeddelelse. 

      - Region Syddanmark har umiddelbart før efterårsferien haft et møde med Sydøstjyllands Politi i forbindelse med politiets efterforskning i Carl Holst-sagen. Her efterforsker politiet en tidligere ansats (Christian Ingemann Nielsens, red.) bistand i forbindelse med tidligere regionrådsformand Carl Holsts valgkamp til Folketinget. Politiet har modtaget tre anmeldelser i sagen, fremgår det af pressemeddelelsen.

    10. Kørte på regionens regning

      Carl Holst (V) har uberettiget fået betalt kørsel til møder i Venstre af Region Syddanmark, skriver Vejle Amts Folkeblad.

      Møderne fandt sted i februar, mens han stadig var regionsrådsformand. Carl Holst holdt oplæg hos Venstre i Vester Nebel og Vejrup-Gørding, og han deltog i Venstres generalforsamling i Hviding.

      I alt drejer det sig om et beløb på cirka 2500 kroner. Region Syddanmark oplyser, at der efter aftale med Carl Holst er sendt en faktura på beløbet.

      Carl Holst erkender, at han ikke havde ret til kørselsgodtgørelse og vil betale pengene tilbage.

    11. Eneundervisning for en formue

      Fyens Stiftstidende kunne fortælle, at Carl Holst som regionsrådsformand, fik intensiv engelskundervisning med enelektioner og konsulentbistand for 133.000 kroner gennem fem år - alt sammen betalt af regionen.

      Til sammenligning har formanden i Region Nordjylland fået engelskundervisning for 20.845 kroner. 

      Til Fyens Stiftstidende siger Carl Holst, at det var forretningsudvalget i Region Syddanmark, som besluttede at tilbyde undervisningen til regionens formandskab på grund af mange internationale aktiviteter.

      - Jeg havde behov for at holde det ved lige og få det genopfrisket. Jeg har ikke noget stort sprogøre, siger han til Fyens Stiftstidende.

    12. Direktørkrig kostede regionen 827.000

      Med Carl Holst i spidsen valgte Region Syddanmark at købe advokatbistand for flere hundrede tusinde skattekroner for at udrede krig mellem to topdirektører. Det skriver fyens.dk

      Det giftige samarbejde mellem topdirektørerne i Region Syddanmark har haft store økonomiske konsekvenser for landets skatteborgere.

      Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af en fortrolig orientering fra regionsdirektør Jane Kraglund til Regionsrådets 41 politikere, hvor det fremgår, at forholdet mellem sundhedsdirektør Jens Elkjær og daværende regionsdirektør Mikkel Hemmingsen var så betændt, at den politiske ledelse med daværende regionsrådsformand Carl Holst (V) i spidsen i februar 2013 - og uden at orientere regionens forretningsudvalg - besluttede at få advokat Jørgen Vinding til at udrede forholdet mellem de to topdirektører. Den samlede regning lød på 827.000 kroner.

    13. Carl Holst fik dagligt leveret 10 aviser til privaten

      Folketingspolitikeren Carl Holst (V) var i sin tid som formand for Region Syddanmark særdeles velforsynet med aviser - både på sit kontor og på sin private adresse. Det skrev Jyllands-Posten.

      Oplysningerne om Venstre-politikerens avisforbrug fremgår af en fortrolig redegørelse fra advokatfirmaet Kromann Reumert.

      - I alt blev 37 avisabonnementer stilet til sekretariatets adresse og ti avisabonnementer stilet til den tidligere regionsrådsformands privatadresse, står der i den foreløbige redegørelse.

      I rapporten bliver der rettet en benhård kritik af Carl Holst, der også har brugt hundredtusindvis af kroner på kurser og coaching og fået medarbejdere til at skrive taler, der ikke havde noget med regionen at gøre. 

      Rapporten kritiserer desuden, at mange udgifter er sløret, så det er ikke muligt at se, hvad pengene reelt er gået til. 

      Undersøgelsen behandles som et punkt på dagsordenen til regionsrådsmødet onsdag den 11. november.