Myanmars lange vej til demokrati

  1. 1948

    1. Myanmar, også kendt som Burma, bliver uafhængig fra Storbritannien

      På billedet ses Burmas første premierminister Thakin blive sværget ind

  2. 1962

    1. Militærjunta kommer til magten

      Militærjunta leder landet indtil 2011. Grove krænkelser af menneskerettighederne finder sted, blandt andet uberettiget fængslinger og tvangsarbejde. Der er ingen fri presse, og det er ulovligt at demonstrere.
      På billedet ses en lejr, hvortil militærjuntaen internerede hjemløse fra den tidligere hovedstad Rangoon.

  3. 1988

    1. Studenteroprør

      Studenter gør oprør mod styret og vil have demokratiske reformer. Studenterne vælger den netop hjemvendte Aung San Suu Kyi som frontfigur. Militærjuntaen slår hårdt ned på demonstrationerne. Op mod 3000 mennesker mister livet.
      Aung San Suu Kyi danner partiet Den Nationale Liga for Fred.
      Billedet viser studenter fra en militær træningslejr.

  4. 2007

    1. Saffron-revolutionen

      Studenterledere fra oprøreret i 1988 går igen på gaden for at få afskaffet militærjuntaen og indført demokrati. Tusindvis af buddhistiskes munke deltager i de fredelige demonstrationer, som bliver kaldt for saffron-revolutionen. Demonstrationerne spreder sig til hele landet. Militæret slår hårdt ned på demonstranterne.

  5. 2010

    1. Første valg i 20 år

      Det militærstøttede parti Union Solidarity and Development Party bliver dannet af tidligere militærfolk og vinder det første valg i 20 år. Oppositionen og vestlige lande siger, at valget ikke er fair og fyldt med valgfusk.

      Valget markerer ifølge militærjuntaen, som har styret landet i 49 år, overgangen til en civil regering.

      Aung San Suu Kyis parti Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), boykotter valget. Seks dage efter valget bliver Aung San Suu Kyi frigivet fra husarrest. 

  6. 2011

    1. Militærjunta går af

      Thein Sein bliver valgt til at lede den første civile regering.

  7. 2012

    1. Aung San Suu Kyi bliver parlamentsmedlem

      Suppleringsvalg til parlamentet bliver afholdt. Valget anses for fair. Den Nationale Liga for Demokrati deltager og vinder 43 ud af 44 pladser. Aung San Suu Kyi bliver for første gang medlem af parlamentet. 

  8. 2013

    1. Etnisk udrensning af muslimer

      EU løfter de sidste sanktioner mod Myanmar (på nær sanktioner mod salg af våben) efter at præsident Thein Sein har indført flere reformer. Skridtet bliver dog kritiseret af menneskerettighedsgrupper, som blandt andet mener, at regeringen er involveret i etnisk udrensning af muslimer i Rakhine Staten. Regeringen afviser beskyldningerne.
      På billedet ses en muslimsk mand med sin søn foran deres nedbrændte hjem i Rakhine.

  9. 2015

    1. Første frie valg i 25 år

      Imens regeringen forbereder det første frie valg i 25 år, hvor alle oppositionsgrupper kan deltage, er der studenterdemonstrationer i flere byer.

      Op til valget fængsles flere journalister og nogle aviser vælger at trykke sorte forside i protest mod den manglende ytringsfrihed.

      En national våbenhvileaftale bliver underskrevet med 8 ud af 15 etniske oprørsgrupper. Nogle af de store oprørsgrupper vælger ikke at skrive under. De ønsker fortsat en føderal union, hvor de har mere selvbestemmelse.