Seks sunde alternativer til salt

Ansjoser

Ansjoser er en god erstatning for salt i maden. Foto: Shutterstock

Man skal ikke bruge så mange ansjosfileter, at det overdøver smagen. I denne opskrift, som Gorm Wisweh har lavet, bruger han kun fire ansjosfileter for at give smag til tomatsaucen.

Steger man ansjosfileter i olie, smelter fileterne ud i olien og bliver til ren velsmag. Prøv f.eks. at stege fire ansjosfileter i god olivenolie med fine skiver af hvidløg og finthakket chili på en dyb pande. Vend kogt pasta i sammen med letkogte broccolibuketter. Tilsæt noget af pastavandet, til du opnår en cremet konsistens og smag til med parmesan.

Oliven

Oliven kan også bruges som salterstatning i maden. Foto: Shutterstock

Man kender måske oliven bedst fra salater, pizza eller barsnack. Oliven fungerer også rigtig godt i eksempelvis gryderetter eller blandet i en varm pastaret. Tilsæt dem hele eller finthakket.

Kapers

Kapers foreslår Michelle Kristensen som erstatning for salt i maden. Foto: Shutterstock

Kapers er også en salt fødevare, man kan bruge i mange forskellige varme og kolde retter. For eksempel har kok Erwin Lauterbach lavet denne simple men meget lækre grøntsagsret, hvor kapers bidrager med sin gode smag og samtidig salter retten.

Soja

Brug soja til at smage eksempelvis en sovs til med istedet for at bruge salt. Foto: Shutterstock

Der var engang, hvor soja nærmest var umulig at komme udenom i danske kogebøger. I dag er der nok mange, der primært bruger soja til wok, forårsruller og sushi. Men en god klassisk pandesovs, hvor man koger fløde tyk på panden, man lige har stegt eksempelvis hakkebøffer på, får et ekstra pift, hvis den smages til med soja. I denne opskrift bruger Gorm Wisweh soja i en lækker svampesuppe.

Parmesanost

Man bør altid have et stykke parmesan liggende i køleskabet. Foto: Shutterstock

Et godt tip er altid at have et stykke parmesanost liggende i køleskabet. Der er mange, der elsker tomatbaserede retter, og tomat er en af parmesanostens bedste venner. Men parmesanost er godt som topping på alt lige fra supper til simreretter og stegt kød.

Bacon

Bacon er også kendt som det tredje krydderi. Det er salt, fedt og røget og er derfor en god smagsforstærker. Foto: Shutterstock

Også kendt som det tredje krydderi. Bacon er en fremragende smagsforstærker, da den indeholder salt, fedt og røg. Der er vel nærmest ikke noget, bacon ikke kan bruges til. Men som du kan se i klippet her, var det trods sine fremragende egenskaber en ingrediens, Michelle Kristensen havde glemt alt om.